skip to Main Content
Videoclip Willeke Alberti Overdag Karel

Filmen in een travestietenbar met Willeke Alberti

Iedereen is wel bekend met zangeres, actrice en musicalster Willeke Alberti. Die goedlachse vrouw en ex-echtgenote van mediamagnaat John de Mol. Nummers als Samen Zijn en Telkens Weer sieren al jaren de Radio 2 Top 2000. Van die lieve, ontroerende liedjes. Ik stond er dan zelf ook even van te kijken toen ik vorige maand tussen zes travestieten de nieuwe videoclip van oma Willeke stond te schieten.

Ik stond op het punt om vier dagen met Vivian op vakantie te gaan in ons buurland, toen Tomas mij uit naam van Sony Music Entertainment vroeg of ik twee videoclips wilde maken voor Willeke Alberti. De enige echte. Zo’n mooi aanbod kon ik natuurlijk niet afwijzen. Vakantie of niet.

Maar omdat ik dus vier dagen vakantie ging vieren – de tent lag al ingepakt achterin de auto – zou Sony zelf de productie op zich nemen. Ik gaf een van mijn oudste beste vrienden, Bram Schrijver, door als Runner (iemand die, ondanks dat het verboden is om te rennen op een filmset, letterlijk moet rennen als er iets mist of ik direct een nieuwe batterij nodig heb) en Marc Hoogendam voor het licht.

https://www.youtube.com/watch?v=zVr78dM9USs

België, Spa om precies te zijn, is gelukkig geen al te primitief vakantieoord – ik had dus regelmatig WiFi om contact te houden met Tomas over het storyboard en callsheet. Want zo ben je op vakantie en de volgende dag sta je op een filmset.

Mét Willeke Alberti.

Nu moet je niet denken dat ik als kleine jongen posters van Willeke boven mijn bed had hangen en elk nummer met gesloten ogen mee kan zingen, maar het is toch bijzonder om met haar een videoclip op te nemen in een travestietenbar. En dat ze ‘yolo’ roept in het nummer.

Opkomende zon in een lamp

Mocht je de nieuwe clip nog niet hebben bekeken (hij staat hieronder!) en dus niet zoals ik al dagen rondlopen met hetzelfde deuntje in mijn kop, hierbij een korte uitleg. Speciaal voor de Gay-pride 2016 schreef ‘homomoeder’ Willeke een lied over ‘Overdag Karel’: een barman die zich ’s avonds in de kelder van zijn kroeg achter de stapels kratten bier omtovert tot een vrouw, Karoline.

videoclip willeke alberti overdag karel

videoclip willeke alberti overdag karel

Binnen en buiten Café Lellebel in Amsterdam installeerden we onze mini-filmset met Overdag Karel achter de bar en Willeke keurig op een barkruk. Dankzij een gigantische lamp van 1000 watt die buiten stond en naar binnen scheen, leek het net alsof je de opkomende zon in het café zag.

videoclip willeke alberti overdag karel

Naaldhakken en camerasnoeren

En daar stond ik dan. Al swingend met mijn camera tussen de regenboogglitters en roze boa’s. Willeke was heel de dag enthousiast. Soms kwam ze een stukje film bekijken en dan gaf ze tips of zei ze dat ze het er al heel mooi uit vond zien. En ondanks de schoenendoosomvang van het café struikelde geen enkele dame met haar naaldhak over de snoeren van mijn apparatuur. Al met al best een goede productiedag!

videoclip willeke alberti overdag karel

Maar in al mijn enthousiasme en filmen vanuit verschillende hoeken per scène zit je dus wel thuis met twee volle schijven van 512GB. Die per stuk minstens een uur nodig heeft om te (dubbel) backuppen. En dan moet het editen nog beginnen… Tijdens de plotselinge hittegolf van begin september zat ik dus samen met Tomas op een klein kamertje bij mij thuis te editen.

In die hitte. Met een airco die niet werkte.

Maar hij is af! Na heel veel bloed, zweet en tranen – nou, eigenlijk alleen heel veel zweet – heb ik de nieuwe videoclip van Overdag Karel afgeleverd aan Sony Music Entertainment. Benieuwd hoe ie eruit ziet? Kijk hem hier:

Wat vind je van de videoclip?

Gear: A7sII atomos shogun
Techniek: Filmen met licht- en kleurfilters, gebruikmaken van tegenlicht, slim wisselen tussen close-ups en wide shots