skip to Main Content
Dion De Jong Fotograaf Filmmaker Tilburg

Van vuilnisman naar professioneel fotograaf en filmmaker

Geloof het of niet, maar ik wilde niet altijd al professioneel fotograaf en filmmaker worden. Toen ik nog klein was, wilde ik ‘later als ik groot ben’ leven in een strandhutje met mijn gitaar en een goede fles whisky. Er is zelfs een periode geweest rond mijn vijfde levensjaar dat ik vuilnisman wilde worden. En ik heb vier jaar lang een opleiding gevolgd tot professioneel muzikant om de nieuwe John Mayer te worden. Maar nu ik eenmaal ben afgestudeerd en mijn nieuwe website in film en fotografie is gelanceerd, kan ik me volledig richten op mijn nieuwe – meer realistische – droom.

Ik moet het altijd even uitleggen: wat precies de link is tussen studeren aan de Rockacademie en eindigen met een eigen onderneming in fotografie en film.

Het klinkt misschien niet logisch, maar het is best simpel.

Dion de Jong professioneel fotograaf tilburg

Tijdens mijn opleiding aan de Rockacademie werd ons vanaf het begin duidelijk gemaakt hoe belangrijk een professionele online profilering is. Je professionele netwerk en doelgroep zit vaak achter hun laptop naar je muziek te luisteren. Als muzikant heb je dus sterke visuals nodig: een goede persfoto en een toffe videoclip van je nieuwe single.

Ik dacht: het zou toch slim zijn als ik dat zelf zou kunnen doen?

Op het moment dat ik een nieuwe gitaar nodig had, besloot ik in plaats daarvan een nieuwe fotocamera te kopen waar ik ook mee kon filmen. Al snel vroegen klasgenoten mij mee met hun optredens. Zij verspreidden de foto’s op Facebook en ze gingen vervolgens de hele school door. Toen ik tijdens mijn tweede jaar met de Rockacademie op tour was met een bandje in de UK, werd ik door het muziekblad Musicmaker gevraagd om singer-songwriter Michael Prins te fotograferen. Toen begon het balletje pas echt te rollen.

Dion de Jong professioneel fotograaf tilburg

Mijn droom wordt met elke klus leuker en leuker. Zo stond ik vorige week in opdracht van Sony Music in café De Lellebel in Amsterdam tussen de confetti en travestieten om een video voor de nieuwe Willeke Alberti single te maken (daarover lees je meer in mijn volgende blog). En vorige maand werd ik uitgekozen om de aftermovie van het Buiten Westen festival te maken. Dat had ik allemaal niet verwacht, toen ik in 2012 de Rockacademie binnenliep!

Dion de Jong professioneel fotograaf filmmaker tilburg

Dat wil trouwens niet zeggen dat die vier jaar weggegooide tijd en moeite is. Dat ik een muziekopleiding heb gedaan en gevoel heb voor muziek, kun je terugzien in mijn werk. Ik geloof ook dat mensen het ‘muzikale randje’ waarderen dat aan mijn werk zit. Het is het mooiste om een verhaal te kunnen vertellen met een stilstaand beeld: een beetje zoals je dat ook doet als je een goede song op papier zet.

Helaas (of misschien maar goed ook) ben ik nooit vuilnisman geworden en heb ik John Mayer lekker met rust gelaten. Later als ik groot ben, ben ik professioneel fotograaf en filmmaker.

Wat wilde jij vroeger worden?