skip to Main Content
Buiten Westen Festival Aftermovie

Buiten Westen festival – de aftermovie

Of: hoe ik binnen twee dagen een heel bedrijf op poten zette

‘We vinden je concept erg bijzonder! We willen graag dat je de aftermovie voor ons gaat maken’, hoorde ik om stipt 00:00 ’s nachts door mijn telefoon. And so it began. Ik was de uitverkorene om de vijfde editie van Buiten Westen op film vast te leggen. Om een aftermovie te maken van een gigantisch buitenfestival. Wat ik dus nog nooit van mijn leven heb gedaan. S-T-R-E-S-S. Want hoe zet ik een productiebedrijf op in twee dagen? Last minute?

Het begon allemaal met een simpel Facebook-berichtje. De organisatie van het Buiten Westen festival zat nog dieper in de stress dan ik, want de aftermoviecrew had afgezegd. Drie dagen van tevoren. Via de band Roads to Roam kreeg ik zijn spoedbericht toegestuurd en bladerde ik in mijn hoofd langzaam door mijn portfolio. Bruiloften. Check. Liveshows. Check. Muziekvideo’s. Check.

Maar een aftermovie van een festival?
Nope, nog nooit gedaan.

Mijn vriendin Vivian schoot gelukkig meteen raak met het artistieke concept. De Buiten Westenaars zijn namelijk best wel allergisch voor van die standaard festival-aftermovies: dansende mensen, vuur, snel voorbij schietende shots. Daar hadden Vivian en ik iets anders op bedacht. Spoiler alert: dansers met kleurrookfakkels en veel natuur. Maar in je eentje een aftermovie schieten, is onmogelijk. Mijn handen zouden al bezet zijn om één camera vast te houden, laat staan twee of drie. Daarnaast ben ik ook niet de meest soepele danser en leek het me een gevaarlijk idee om mij de visagie te laten verzorgen.

Ik had dus meerdere handen nodig.

Dus liet ik mijn broer Allard uit Zwitserland overvliegen (grapje, hij kwam toevallig net terug), wist ik via een Facebook-bericht twee dansers te regelen (je merkt het: Facebook heeft de hoofdrol in dit verhaal) en stuurde ik collegafilmmaker Richard Brusse een berichtje (‘yo, het is aan!’). Hij zou mijn tweede cameraman worden, want we werken grotendeels met dezelfde soort apparatuur. Op die manier heb je al snel een complete gearset.

First things first. Nu ik binnen no time een crew bij elkaar had gescharreld, leek het me op zich wel handig dat die ook precies wisten wat ze moesten doen. Ik werkte tot diep in de nacht door aan een callsheet.

Bij aankomst op het festival verdwenen mijn zenuwen direct. Net zoals wanneer je op het podium staat en de eerste noten begint te spelen. De zenuwen maakten plaats voor een gevoel van knetterhard willen werken en laten zien wat ik in me heb – ondanks dat dit de eerste keer filmen was op een festival. Het was fijn dat we zo snel een goede crew met fijne mensen bij elkaar hadden gesprokkeld die allemaal snapten dat dit een last minute-productie was. In de werklocatie had ik vier A4’tjes gelegd met daarop van links naar rechts: ‘volle batterijen’, ‘lege batterijen’, ‘nog backupen’ en ‘al gebackupped’. Zo kon m’n crew makkelijk batterijen en geheugenkaartjes wisselen.

Buiten Westen festival aftermovie

Filmen vanuit een rubberbootje

De festivaldag ging enorm snel voorbij. Ik wilde het festival van top tot teen vastleggen. Op een gegeven moment zat ik vanuit een rubberbootje te filmen en het volgende moment stond ik bovenop een hoogwerker. Zodra de zon doorbrak en het terrein was volgelopen met 10.000 bezoekers, wilde ik met volle kracht losgaan met mijn camera – waarbij mijn broer mij nog waarschuwde om niet te snel te pieken, want we moesten natuurlijk nog de hele dag en avond filmen. Tot ná middernacht zelfs, want we wilden ook per se een nacht-shot van de Buiten Westen-boom mét rook en zónder alle festivalgangers eromheen.

ARVE Error: The [[arve]] shortcode needs one of this attributes av1mp4, mp4, m4v, webm, ogv, url

 

Duinen van Scheveningen

Na een hele korte nacht slapen zijn we op zondag nog gaan filmen in de duinen van Scheveningen. We waren al lekker gesloopt van de dag daarvoor, maar gelukkig werkte de zon goed mee. En dan moet je je even voorstellen: met een aantal flink zware koffers lange stukken door het mulle zand sjouwen in de hete zon, om een mooi plekje te vinden in de duinen. Nog een paar laatste shots, en klaar, it’s a wrap! Bij thuiskomst was ik zo rood als een kreeft..

Maarrrrr het beste kun je nu gewoon de aftermovie van het Buiten Westen festival zelf gaan kijken. Kun jij zien wat het resultaat is van in twee dagen tijd (!) een heel productiebedrijfje opzetten, en kan ik me weer voorbereiden op m’n volgende klus!

Wat vinden jullie van de aftermovie?

Gear: Sony a7sII,  Sony FS7, Dji Ronin M, 24-70MM lens, 70-200MM lens, 16-35MM lens
Techniek: Slowmo, vooruit- en terugspoelen, dubbel backupen, A4’tjes met daarop kreten om werkruimte in te richten, goede assistenten, goede dansers, gave tricker, heel hard werken